Om Dalsland Swimrun

Camp Dalsland startade sitt första outdoor arrangemang 2004 – Dalsland Kanot Maraton. Sedan dess har Camp Dalsland utökat verksamheten med Dalsland X-Country som är en MTB tävling och Dalsland X-Trail som är en löptävling. Nu startar Camp Dalsland ytterligare en tävling – Dalsland Swimrun – som skall gå mellan akvedukten i Håverud och Eka miljöpark i Bengtsfors.

”På ett styrelsemöte i Camp Dalsland sa jag vid ett svagt ögonblick ja till att simma sträckan för Dalsland Kanot Maraton, då jag paddlat den flertalet gånger. De andra i styrelsen tyckte så klart att det lät som en bra idé… och då hade jag ju svårt att backa på mitt löfte. Sagt och gjort i augusti 2015 simmande jag på fyra dagar den 55 km långa sträckan som körs på Dalsland Kanot Maraton. Simningen genom sjöarna där Dalsland Kanot Maraton genomförs var en fantastisk upplevelse. Att stiga upp tidigt på morgonen och simma ut i kavlugna sjöar tillsammans med sjöfåglar och bävrar är en naturupplevelse som är svår att matcha. Under dessa mornar föddes nog tankarna på att starta någon form av simtävling i de vackra och rena Dalsländska sjösystemen.” – Per Johnler styrelseordförande i Camp Dalsland. 

Dalsland Swimrun går i den unika miljön längs Dalslands Kanal med dess grävda kanaler och naturliga sjösystem. Omkring kanalen ligger vacker kuperad terräng, underbara herrgårdsmiljöer, djup barrskog och klippiga bergshällar. 

Dalslands kanal byggdes mellan åren 1863-1868. Kanalens syfte var framförallt för att underlätta transporterna för järn – och pappersbruken som låg i Värmland och Dalsland. Kanalen invigdes under stort jubel i september 1868 av Karl XV.

Ganska snart utsattes kanalen för konkurrens av järnvägen och under de följande decennierna var lönsamheten svag. En mängd åtgärder vidtogs för att möta konkurrensen och under 1920-1930 talen var kanalen en av de mest trafikerade vattenvägarna i landet.

Den sista fraktskutan lämnade Dalslands kanal i början av 1970-talet och sedan dess är det istället turismen som trafikerat kanalen. Kanalen skulle idag ha svårt för att klara sig utan bidrag från stat, landsting och kommuner.

Det var nog ingen av de som byggde och projekterade kanalen som skulle kunna tänka sig att den 150 år senare skulle användas för en sim- och löptävling.

Kanalen är dock ett ovärderligt industrihistoriskt minnesmärke som påminner oss om en svunnen tid och skulle kanalen läggas ned skulle hundratals arbetstillfällen försvinna från näringarna runt kanalen.

Dalsland Swimrun är ett samarbetsprojekt mellan Camp Dalsland, Dalslands Kanal och EU.

26 augusti 2017 gjordes ett test av Dalsland Swimrun. Testet föll väl ut och 25 augusti 2018 slår vi på stort och välkomna alla löp- och simentusiaster välkomna till Dalsland Swimrun!

 

 

 

Per Johnler                                               Crister Blume
Ordförande                                               Verksamhetsansvarig
Camp Dalsland                                         Camp Dalsland